Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Η Φιλοσοφια μας

Stampos Mihail

Το κύριο αντικείμενο εκπαίδευσης και δράσης του Πλαστικού Χειρουργού είναι η λεγόμενη Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική, η οποία ασχολείται με την αποκατάσταση τραυμάτων, εγκαυμάτων, συγγενών ανωμαλιών, κακώσεων άκρας χειρός και με την μικροχειρουργική.

Ουδείς ονομάζεται Πλαστικός Χειρουργός αν δεν γνωρίζει να κάνει αποκατάσταση. 

Το υψηλότερο όμως σκαλοπάτι εκπαίδευσης του Πλαστικού Χειρουργού είναι ο τομέας της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, όπου ένα υγιές σωματικά άτομο απευθύνεται σε εμάς για να διορθώσουμε μια ασυμμετρία, μία δυσμορφία ή τα σημάδια του χρόνου και του γήρατος και έτσι έμμεσα να συμβάλουμε στην ψυχική του ισορροπία και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δυνατοτήτων του μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ζει και εργάζεται.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. 

Dr. Στάμπος Ν. Μιχαήλ M.D. , PhD

Ψυχική Υγεία

Η χειρουργική επέμβαση έχει βαθύτερο στόχο που είναι η ψυχική υγεία του ατόμου.

Αισθητική Πλαστική Χειρουργική

Η Αισθητική Πλαστική Χειρουργική βάζει τις επιστημονικές βάσεις για να πραγματοποιηθεί το πανάρχαιο όνειρο του ανθρώπινου γένους για ομορφιά και νεότητα, για αυτό και αποτελεί την “επιστημονική έννοια του ωραίου.”

Ομορφιά και ``Ωραίο``

Κάποιοι λένε ότι “η ομορφιά είναι καλύτερη από την αλήθεια” και οι πρόγονοί μας “οία η μορφή τιάδε και η ψυχή”. Σε όλες τις εποχές ο άνθρωπος στάθηκε εκστατικός μπροστά στο “ωραίο”.  Αλλά τι είναι αυτό που ονομάζουμε “ωραίο”;  

 

Στο βιβλίο του Παπανούτσου “Αισθητική” αναφέρεται:

“Το ωραίο και το άσχημο το αισθανόμαστε και το αποτιμούμε με μία ιδιαίτερη συνειδησιακή μας ενέργεια, με μία δύναμη έμφυτη και κοινή σε όλους μας, ανεξάρτητη από τις άλλες λειτουργίες της συνειδησιακής μας ζωής”.

Γενικά “ωραίο” χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ερέθισμα που γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις και προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και όπως λέει ο Φρόυντ “η φύση του ανθρώπου είναι πλασμένη να έλκεται από το ωραίο και να απομακρύνεται από το άσχημο”. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η αίσθηση του ωραίου αποτελεί μία “έκτη αίσθηση”, γενετικά καθορισμένη για το ανθρώπινο γένος.

Σε όλη την πορεία του πολιτισμού η ομορφιά δεν ξεπηδά από τον ειδικό χαρακτήρα ενός σχήματος αλλά από την ενότητα μορφής και περιεχομένου.  Γίνονται παραδεκτές οι μορφές εκείνες που αποτελούν μία δημιουργική πρόκληση.

Η Αισθητική Πλαστική Χειρουργική κάνοντας μία επανάσταση τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει με καινούριες εξειδικευμένες τεχνικές να δίνει λύσεις σε προβλήματα που μέχρι χτες ήταν άλυτα και να διορθώνει ανωμαλίες που στιγμάτιζαν τα άτομα για μία ολόκληρη ζωή.  Αυτές οι δυνατότητες της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής την έχουν καταστήσει την πλέον δημοφιλή ιατρική ειδικότητα.

Πλαστική Χειρουργική

Η Πλαστική Χειρουργική είναι μία νέα σχετικά ειδικότητα, η οποία όμως εισέβαλε ραγδαία στη ζωή μας λόγω του αντικειμένου και των δυνατοτήτων της.

 

Οι ασθενείς ζητούν τη βοήθειά μας όχι πάντοτε για να γίνουν πιο ωραίοι, αλλά για να περάσουν μία δυσμορφία ή ατέλεια απαρατήρητη στο περιβάλλον τους και να αποφύγουν ενδεχόμενα σχόλια.

Τις περισσότερες φορές η Πλαστική Χειρουργική είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει ένα ολόκληρο πλέγμα που είναι η δυσμορφία, η δυσλειτουργία και η ψυχική επιβάρυνση.

Τέτοια παραδείγματα είναι οι γυναίκες με μικρομαστία ή με γιγαντομαστία, οι παχύσαρκες με κρεμασμένη κοιλιά, τα παιδάκια με τα πεταχτά αυτιά, ο νεαρός με τη φαλάκρα που αρχίζει να εμφανίζεται, η καλλίγραμμη δεσποινίδα με δύο δυσανάλογα “ψωμάκια”, η ασύμμετρη ηβώδης μύτη και άλλα, που ζητούν από τον Πλαστικό Χειρουργό να τους απαλλαξει από το κόμπλεξ που τους δημιουργεί η σωματική τους ανωμαλία και να συμφιλιωθούν με το σώμα τους.