Πλαστική κοιλίας

Πληροφορίες επέμβασης
Διάρκεια 2 – 3 ώρες
Επίπεδο πόνου Μέτριο
Διάρκεια αποτελέσματος Μόνιμο
Αναισθησία Γενική Αναισθησία / Μέθη
Κόστος €€
Διάρκεια αποθεραπείας 2 – 3 εβδομάδες

Πλαστική Κοιλιάς: Σκοπός της επέμβασης

Η Πλαστική Κοιλιάς αντιμετωπίζει την χαλάρωση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος, η οποία συνήθως συνοδεύεται και από περίσσεια και χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς.

Μία κοιλιοπλαστική ενδείκνυται:

Μετά από μεγάλη απώλεια βάρους ή όταν η περίσσεια του δέρματος είναι πολύ μεγάλη και δεν επανέρχεται πλέον αυτόματα.

Μετά από εγκυμοσύνη, όταν τα τοιχώματα της κοιλιάς διατείνονται υπερβολικά και εμφανίζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής χάνει την ελαστικότητα του και το αυξομειούμενο βάρος οδηγεί σε εναλλασσόμενες αναδιπλώσεις στην περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος.

Αντιθέτως, σε εκσεσημασμένη παχυσαρκία σώματος, μια κοιλιοπλαστική από μόνη της ελάχιστα ενδείκνυται. Πριν από την Πλαστική Κοιλιάς είναι απαραίτητη η ελάττωση του βάρους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι λογικό η κοιλιοπλαστική να συνδυασθεί με μια λιποαναρρόφηση.

Περιγραφή της επέμβασης

Η Πλαστική κοιλιάς διενεργείται υπό γενική αναισθησία.

Η εγχειρητική τομή και η ουλή που απομένει συνεπεία αυτής εξαρτώνται από την τεχνική και την ποσότητα του πλεονάζοντος δέρματος.

Το δέρμα της κοιλιάς μαζί με το υποδόριο λίπος κινητοποιούνται και παρασκευάζονται μέχρι τα πλευρικά τόξα. Ο ομφαλός πρέπει να κοπεί κυκλικά. Κατόπιν το δέρμα έλκεται προς τα κάτω και αφαιρείται τόσο ώστε το κοιλιακό τοίχωμα να είναι τεντωμένο.

Στις περιπτώσεις που συνυπάρχει διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών θα πρέπει να γίνει συμπλησίαση των μυών. Στην περιοχή του τραύματος τοποθετούνται παροχετεύσεις κενού.

Picture Gallery

Πλαστική κοιλιάς
Πλαστική κοιλιάς
Πλαστική κοιλιάς
Πλαστική κοιλιάς

Μετά την επέμβαση

Οι μηροί πρέπει να διπλώνονται ελαφρώς προς την κοιλιά για να χαλαρώνουν τα ράμματα.

Η σταδιακή αφαίρεση των ραμμάτων αρχίζει λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση ενδείκνυται οπωσδήποτε απόλυτη ξεκούραση. Θα πρέπει να κινείτε συχνά τα πόδια για να βελτιώνετε την επιστροφή του αίματος. Δεν πρέπει κατά τις κινήσεις σας να αναπτύσσετε καμιά τάση στα ράμματα, για να μην διαταράσσεται η διαδικασία της επούλωσης. Ομοίως στην αρχή, το άνω μέρος του σώματος δεν πρέπει να τεντώνετε τελείως, καθώς επίσης, και να μην σκύβετε απότομα, όπως π.χ. όταν κάθεστε. Μετά την έξοδο σας από την κλινική πρέπει να φοράτε ένα λαστέξ ή μια ζώνη κοιλίας για 2 έως 3 μήνες.

Λούσιμο και μπάνιο επιτρέπονται μετά την αφαίρεση των παροχετεύσεων. Αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφευχθούν τουλάχιστον για 8 βδομάδες.

Πιθανές επιπλοκές

Την επιτυχή και χωρίς κίνδυνο έκβαση της Πλαστικής Κοιλιάς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί κανένας γιατρός. Ως επακόλουθο της εκτεταμένης τραυματικής επιφάνειας μπορεί να προέλθει μια αιμορραγία, η οποία υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να απαιτήσει μια δεύτερη επέμβαση. Στην περιοχή των χειλέων του τραύματος δεν αποκλείονται διαταραχές της αιμάτωσης και της επούλωσης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να νεκρωθούν τμήματα των ιστών και έτσι να προέλθει μια αποπεπλατυσμένη ουλή. Οι ουλές μπορούν λόγω της στάσεως να γίνουν πλατιές και περιστασιακά παχιές και υπεγερμένες, να είναι κόκκινες και επώδυνες. Αν πρέπει να μετατεθεί ο ομφαλός μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να νεκρωθεί λόγω διαταραχής της αιμάτωσης.

Τότε σχηματίζεται μια εμβυθυσμένη ουλή.

Μια σπάνια επιπλοκή είναι η θρόμβωση με πιθανό επακόλουθο την εμβολή. Αυτά προλαμβάνονται χορηγώντας αντιπηκτικούς παράγοντες και κάνοντας ασκήσεις κινησιοθεραπείας.

Αίσθημα τάσεως μετά την επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 2-3 μήνες.

Παρακαλούμε ρωτήστε μας για όλα όσα σας φαίνονται σημαντικά. 

Η πιστή τήρηση των οδηγιών είναι απαραίτητη για το καλό αποτέλεσμα.