Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική: Σκοπός της επέμβασης

Η ρινοπλαστική αποτελεί την πλέον καθοριστική επέμβαση για την εμφάνιση ενός ατόμου.

Η μύτη είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου και οποιαδήποτε ανωμαλία στο σχήμα ή το μέγεθός της επηρεάζει δυσμενώς την εμφάνισή του. Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική αλλάζει τα δεδομένα ενός ατόμου, ανεβάζει την ψυχολογία του και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του.

Δεν αποτελεί όμως μόνο αισθητικό ανατομικό στοιχείο αλλά και λειτουργικό, ως όργανο αναπνοής. Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική δυσχέρεια και πρέπει να αποκατασταθούν κατά την ίδια επέμβαση.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει την απαραίτητη εμπειρία για να καθορίσει με ακρίβεια τα ανατομικά αίτια της δυσμορφίας και της δυσλειτουργίας αλλά και την τεχνική ικανότητα να τα διορθώσει ταυτοχρόνως.

Πληροφορίες επέμβασης
Διάρκεια 1,5 – 2 ώρες
Επίπεδο πόνου Μέτριο
Διάρκεια αποτελέσματος Μόνιμο
Αναισθησία Γενική Αναισθησία / Μέθη
Κόστος €€
Διάρκεια αποθεραπείας 2 – 3 εβδομάδες

Αναισθησία – Διενέργεια της επέμβασης

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Υπάρχουν δύο τεχνικές η «κλειστή» και η «ανοιχτή» ρινοπλαστική. Στην πρώτη οι τομές γίνονται στην είσοδο της ρινός, ενώ στην δεύτερη απαιτείται και μία μικρή τομή στην στυλίδα, η οποία εξαφανίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η «κλειστή» ρινοπλαστική χρησιμοποιείται για απλές περιπτώσεις και δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

Η «ανοιχτή» ρινοπλαστική χρησιμοποιείται για να λύσει δύσκολα προβλήματα, διότι με την τεχνική αυτή έχουμε άμεση όραση και πρόσβαση στον σκελετό της ρινός και μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μεγάλη ακρίβεια.

Επιπλέον το ποσοστό επανεπεμβάσεων για την διόρθωση μετεγχειρητικών προβλημάτων μετά από «ανοιχτή» ρινοπλαστική είναι ελάχιστο (3%-4%), συγκρινόμενο με το ποσοστό επανεπεμβάσεων μετά από «κλειστή» ρινοπλαστική (35%-40%).

Για όλους αυτούς τους λόγους η «ανοιχτή» ρινοπλαστική τείνει να καθιερωθεί στην πλαστική χειρουργική ως μέθοδος εκλογής.

Φεύγετε από την κλινική την επόμενη ημέρα, έχοντας έναν νάρθηκα για να προστατεύεται η χειρουργημένη μύτη και από ένα ταμπόν στα ρουθούνια για εσωτερική πίεση. Τα σύγχρονα ταμπόν έχουν στο μέσον ένα σωληνάκι για να μπορείτε να αναπνέετε μέχρι να τα βγάλουμε. Τα ταμπόν αφαιρούνται την 5-6 μετεγχειρητική ημέρα και ο νάρθηκας την 9η με 10η ημέρα.

Εκχυμώσεις και οιδήματα στην περιοχή των βλεφάρων και των παρειών θεωρούνται φυσιολογικά μετεγχειρητικά επακόλουθα και υποχωρούν εντός 1-2 εβδομάδων.

Πιθανές υπαισθησίες στη μύτη και στο άνω χείλος αποκαθίστανται αυτόματα. Λόγω της συμπλησίασης των εξωτερικών τοιχωμάτων και του βλεννογόνου μπορεί στην αρχή να παρεμποδίζεται κάπως η ρινική αναπνοή. Η μύτη λαμβάνει το τελικό σχήμα μετά από έξι μήνες περίπου. Η ρινοπλαστική κατά κανόνα δεν έχει καθόλου πόνο.

Μετά την επέμβαση

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση θα πρέπει:

 • Να κοιμόσαστε με το κεφάλι ψηλά (Δύο μαξιλάρια).
 • Αποφύγετε το αλκοόλ και μην καπνίζετε, διότι και τα δύο καθυστερούν την επούλωση.
 • Να είστε προσεκτικοί κατά το πλύσιμο των δοντιών.
 • Να μιλάτε και να γελάτε όσο το δυνατό πιο ήπια.
 • Τις εκκρίσεις του βλεννογόνου και του τραύματος τις πρώτες ημέρες μόνο τις σκουπίζετε.
 • Κατά το φτέρνισμα πρέπει να έχετε τελείως ανοικτό το στόμα.
 • Μετά την αφαίρεση των πωματισμών παρακαλούμε μην φυσάτε δυνατά τη μύτη σας για να αποφύγουμε μία αιμορραγία.
 • Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα να κάνετε καθημερινά το μασάζ που θα σας δείξει ο γιατρός έτσι ώστε το οίδημα να φύγει κατά το δυνατό νωρίτερα.
 • Μπορείτε να περιποιείστε το δέρμα κατά το συνήθη τρόπο και να φοράτε ένα ελαφρύ μέικ-απ.
 • Η ηλιοθεραπεία πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστο για 3 μέχρι 4 μήνες.
 • Η μύτη είναι μετά την επέμβαση ευαίσθητη σε κακώσεις. Γι’ αυτό αποφύγετε έντονα σπορ καθώς και βουτιές στη θάλασσα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες . Βαριά γυαλιά μπορείτε να φορέσετε επίσης μετά από 6 εβδομάδες ενώ φακούς επαφής μπορείτε να φορέσετε μετά από 2 με 3 ημέρες.

 

Μερικά από τα αποτελέσματά μας

Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική θεσσαλονίκη

Πιθανές επιπλοκές

Αιμορραγία από το εσωτερικό της μύτης είναι πολύ σπάνια και πρακτικά εκμηδενίζεται διατηρώντας τα ταμπόν για 5-6 ημέρες. Η παρεμπόδιση της ρινικής αναπνοής συνήθως αντιμετωπίζεται. Ωστόσο είναι δυνατό ουλοποιήσεις στο εσωτερικό της μύτης να επιβαρύνουν πάλι τη ρινική αναπνοή. Αυτές μπορούν επίσης να αλλάξουν το εξωτερικό σχήμα της μύτης και να χαμηλώσουν την κορυφή της.

 

Στην περιοχή των οστεοτομών μπορεί να δημιουργηθεί πλεονάζον οστούν. Επί λεπτού δέρματος μπορεί μετά την πλήρη αποδρομή του οιδήματος να φαίνονται τα χόνδρινα και οστέινα άκρα.

 

Αντίθετα σε ιδιαίτερα παχύ δέρμα με ανοιχτούς πόρους μπορεί η κορυφή της μύτης να διατηρήσει ένα ογκώδες σχήμα. Τέτοιες αλλοιώσεις του εγχειρητικού αποτελέσματος σε καμία περίπτωση δεν είναι συχνές και κατά κανόνα δεν είναι σημαντικές. Μπορεί όμως να απαιτηθεί μία επανεπέμβαση.

 

Σε ιδιαίτερα έντονες διαταραχές του σχήματος της μύτης όπως επί χειλεογναθοσχιστείας ή μετατραυματικές και μετεγχειρητικές δυσμορφίες, συχνά δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε το τελικό αποτέλεσμα με μία μόνον επέμβαση. Συνήθως απαιτούνται συμπληρωματικές μικροεπεμβάσεις υπό τοπική αναισθησία. Φλεγμονές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εντυπώματα του δέρματος, καθώς και ερεθισμοί στη στυλίδα και στα ρουθούνια επουλώνονται συνήθως χωρίς επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις παραμένει κάποια ερυθρότητα του δέρματος.

 

Όταν πρόκειται ταυτοχρόνως να διορθωθεί το ρινικό διάφραγμα, μπορεί κατ’ εξαίρεση να δημιουργηθεί μία τρύπα στο ρινικό διάφραγμα, η οποία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, σε ευκαιριακές αιμορραγίες και ενίοτε σε ενοχλητικό θόρυβο κατά την αναπνοή.