Υπεριδρωσία

υπεριδρωσία

Υπεριδρωσία

Η Ιδιοπαθής υπεριδρωσία είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προκαλεί αρκετή δυσφορία κ δυσκολία ως προς την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ατόμων που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση.

Η υπεριδρωσία χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

  • Η πρωτοπαθής οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και είναι συνήθως κεντρικής αιτίας. Μπορεί όμως να επιδεινώνεται σε καταστάσεις έντονου άγχους. Εκδηλώνεται  συνήθως από την προεφηβική ηλικία και ταλαιπωρεί εξίσου και τα 2 φύλλα.
  • Η δευτεροπαθής οφείλεται σε συστηματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές όπως θυρεοτοξίκωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλάσματα ή παρανεοπλασματικές εκδηλώσεις, μυελοϋπερπλαστικές παθήσεις κ.α. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει  πρώτα να κάνουμε έλεγχο για συστηματικές νόσους κ εφόσον δεν βρούμε κάτι παθολογικό να προβούμε στην αντιμετώπιση του συμπτώματος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρείται από την έντονη εφίδρωση έχει εστιακού τύπου εφίδρωση, δηλαδή στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα και στο πρόσωπο.

Σπανιότερα εμφανίζουν γενικευμένη εφίδρωση που αφορά όλο το σώμα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της έκτασης της υπεριδρωσίας πραγματοποιείται κυρίως με το τεστ αμύλου-ιωδίου (Minor test). Πρόκειται για μία ποιοτική εκτίμηση της υπεριδρωσίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επάλειψη της υπό εξέταση περιοχής με διάλυμα ιωδίου  και έπειτα την εφαρμογή αμύλου σε μορφή πούδρας. Μετά το πέρας 5 λεπτών ακολουθεί η οπτική αξιολόγηση του αποτελέσματος. Οι περιοχές που παρουσιάζουν υπερβολική εφίδρωση χρωματίζονται έντονα, με ιώδες έως και σκούρο μαύρο χρώμα.

Αντιμετώπιση – Botox Υπεριδρωσίας

Σημειώνοντας τις περιοχές με το πρόβλημα εστιάζουμε στα σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη τύπου Β (BoTox-Dysport).

Με την εφαρμογή της Βοτουλινικής τοξίνης σταματάμε την σύσπαση του μυός που εκκρίνει τον ιδρώτα από του αδένες.

Είναι μια σύντομη θεραπεία 20-30 λεπτών και η διάρκειά της είναι περίπου 6 μήνες.

Κλείστε ραντεβού